Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 38

XXXVIII. Tumult

Liniile telefonice între mitropolii, arhiepiscopii şi episcopii ajunseră aproape să se înroşească, ierarhii aruncându-şi vorbe grele, acuze reciproce şi, evident, ameninţări, mai mult sau mai puţin voalate. Damaschin era în mod special acuzat că a umflat potul, ca să scape el pe gratis, şi că, în plus, l-a trimis la negocieri pe-un hapsân inabil, care nu doar că a furat, dar s-a mai lăsat şi înregistrat. Ca şi cum acestea nu ar fi fost de ajuns, Ciprian simţi că-i urăşte pe toţi, în urma celor afirmate despre el în ziar. Damaschin încercă să arunce toată vina pe consilierul Miculea, care urma să fie trimis disciplinar ca preot doi într-un sat cu patruzeci de fumuri. Ostilitatea celorlalţi menţinându-se, arhiereul contraatacă, amintindu-le colegilor de păcate mai vechi ori mai noi, păcate despre care încă nu aflase nici Racila. Evident, discutându-se la telefon despre ele, de acum puteau fi aflate oricând, însă, la nervi, acest detaliu fu omis.

Până către seară, raţiunea triumfă, cu toţii punându-şi întrebarea cea mai arzătoare: „Ce este de făcut?”. Deciseră, în final, să se întrunească, detaşându-se de pe acum primele idei călăuzitoare: „Aruncăm toată vina pe gazetar, pe Miculea şi pe Arhelau! Apoi, dăm un comunicat la abureală şi-i punem pe protopopi să adune semnături în sprijinul nostru…”

Gherontie, pe de altă parte, într-un limbaj destul de prudent, făcea declaraţii presei în care sugera că arghirofilii, preacurvarii, sodomiţii, simoniacii şi ereticii trebuie caterisiţi! Turma, din fericire, măcar că se delecta cu tot acest scandal, nu avu nicio reacţie, fiind uşor de domolit cu sloganuri precum: „Să fim toleranţi” ori „Există un singur Dumnezeu”. Până să-şi pună întrebarea firească: „Şi ce-are una cu cealaltă?”, credinciosul se va fi apucat de alte lucruri şi aproape va fi uitat de toată zarva.

În cercurile masonice, istoria fu primită diferit. La toată tevatura stârnită de Racila, se adăugă şi mesajul fratelui Konrad, care atenţiona că, la Viena, Arhelau a avut o poziţie ortodoxă în discuţiile cu Cardinalul Christoph Schönborn.

– Să-i excludem pe toţi! Ne facem de rahat cu ei… – propuse Maestrul Vladimir, argumentându-şi opţiunea.

Marele Maestru G. avu, însă, un alt punct de vedere:

– Despre noi, oricum se spun şi se vor spune vrute şi nevrute. Astfel, nu reputaţia organizaţiei noastre trebuie să ne intereseze, ci reputaţia arhiereilor, care-i de dorit să fie cât mai îndoielnică. Or, apartenenţa la Masonerie e o tinichea supărătoare în auzul multora, măcar că nu ştie nimeni prea mare lucru despre ce facem noi de fapt, după cum nu o ştie nici măcar majoritatea fraţilor. Aşa că mi-ar părea mai potrivit nu doar să-i menţinem în rândurile noastre, ci şi să ieşim cu un comunicat prin care să-i susţinem, exprimându-ne îndoiala în ceea ce priveşte acuzaţiile care le sunt aduse. În felul acesta, dragul meu, le vom face mai mult rău decât dacă i-am exclude… Ce poate fi mai incriminant decât să te apere cel cu care nici n-ar trebui să stai de vorbă?…

„Are cap, jigodia!” – îşi mărturisi sieşi Maestrul Vladimir, consimţind la plan.

Cum întreaga afacere prezenta cazuri explicite de corupţie, în urma unui telefon misterios, se autosesiză şi Parchetul, demarând cercetările împotriva suspecţilor Ambrozie, Arhelau (cel uitat până de curând!), Ciprian, Damaschin, Grigorie, Teopempt şi Vichentie. Un alt telefon, ceva mai explicit, primit de la Marele Maestru G., le sugeră s-o lase mai moale, astfel că demersurile procurorilor fură ezitante. Oricum, presa preluând ştirea că şapte ierarhi se află sub cercetări, credincioşii începură să-şi spună că „ceva tot or fi făcut ei!”, în vreme ce puţin credincioşii îşi ziseră că „după un pic de tevatură, o s-o dea la pace”. Cât despre Cornel Jitariuc, acesta fu dat în urmărire generală pe ţară. „Sper că nu-i bou să se întoarcă!” – îşi spuse procurorul Georgescu, anticipând eventuale belele.

Cum Racila publică şi înregistrările convorbirilor telefonice dintre ierarhi, în vreme ce televiziunile dezbăteau legalitatea acestor înregistrări, SRI luă notă că în istorie apar frecvent referiri la Masonerie, ceea ce n-ar fi constituit un neajuns, dar şi la numele unor servicii de spionaj aliate sau concurente, precum şi la activităţile unor agenţi străini pe teritoriul ţării. Instituţia trimise pe dată informări la preşedinţie şi parlament cum că este posibil ca, în afacerea arhiereilor, să fi acţionat şi forţe străine, asigurând că va lua toate măsurile ce se impun.

Ca o consecinţă firească, Tudor Jian, absolvent de Teologie, fu însărcinat să alcătuiască un dosar cu toate datele referitoare la acest caz. „Şi-aşa taie frunze la câini!” – îşi ziseră câţiva ofiţeri.

Tudor lucra în SRI din 1993 şi, până acum, fusese însărcinat să alcătuiască un dosar despre activităţile sectelor religioase în ţara noastră. Beneficiind de anumite scutiri, Tudor îşi deschise o firmă, dosarul căzând într-un plan secundar. Cum termenul de predare era în anul 2000, prin 1995 începu să compileze dintr-un tratat de Sectologie. Observând că lucrarea îi răpeşte excesiv de mult timp, pe la sfârşitul lui 1999 se deprinse să ia informaţiile de pe internet, prin metoda copy/paste, având grijă să dea şi unele note de subsol, pentru aparenţa unui caracter ştiinţific. Apoi, în 2000 obţinu o prelungire a termenului pentru predarea dosarului până în 2004, ulterior fofilându-se până-n 2009, fără a mai primi alte însărcinări. Noua misiune îi pică destul de prost teologului Jian, însă se consolă:

– Slavă Domnului, internetul a făcut progrese uimitoare! Acum, în două ceasuri poţi face un raport amănunţit doar cu copy/paste…

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 38

 1. g1b2i3 zice:

  Povestea asta e aidoma povestii pe care o traim de cand avem un unic conducator!

 2. Pingback: Scrisoare către pinguitori « Link-Ping

 3. Pingback: Articolul 53 din Constitutie sau intoarcerea spre dictatura « Hai ca se poate!

 4. Pingback: Dulceaţă de căpşuni « Voglia di Cucinare

 5. Pingback: Dragi toa’rasi, sa-l lingeti pana la cotor! « Adevarul e dincolo de noi

 6. Pingback: Poezie autistă – Sange balcanic (87) poem « Cosmin Stefanescu's Blog

 7. Pingback: Demagogie populistă « Simion Cristian

 8. Pingback: Playing with fire… « Consiliul Naţional al Blogosferei

 9. Buna ziua,sunt administratorul site-ului de desene animate desene-tari.ro , si va scriu acest comentariu pentru a incheia un parteneriat de tipul link exchange,daca sunteti deacord treceti-ma cu titlul desene animate si trimite-ti mi codul dvs. la e-mailul parteneri[@]desene-tari.ro,va multumesc.

 10. page rank zice:

  Buna seara,detin site-ul verifica-pagerank.ro si va scriu acest comentariu pentru a va prezenta serviciul nostru gratuit de afisare page rank pentru blogul dvs;puteti alege butonul dvs dintr-o gama larga de 20 de modele.O seara placuta.

 11. Pingback: Si daca eu nu mai zbor cu TAROMUL niciodata? « Hai ca se poate!

 12. Si eu am adaugat linkul ,multumesc.

 13. Pingback: Un conducator adevarat pentru Romania « Hai ca se poate!

 14. Pingback: Elixirul vitalităţii IV « World of Solitaire's Blog

 15. Pingback: Articolul 53 din Constitutie sau intoarcerea spre dictatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s