Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 41

XLI. Pesni i tanţî smerti

– Sumbre locuri! – comentă Igor, în vreme ce Cornel Jitariuc revenea în trup. Vei fi făcut tu ceva rele de vreme ce-ai ajuns acolo… Acum, probabil te gândeşti să începi o viaţă nouă. Dar, treptat, vei realiza că este dificil să te împotriveşti năravurilor atât de adânc înrădăcinate şi-o vei lăsa mai moale, până vei recădea mai jos decât ai fost vreodată. Patima se cere satisfăcută, astfel că ajungi să te împaci până şi cu gândul că vei hălădui veşnic prin păduri neluminate. Însă, nu trebuie uitat că ce ai văzut era doar un preambul, încă nu te-ai stabilizat într-unloc, ca să-l numim astfel… Acela ar putea să fie mult mai rău! Ce-i drept, nu-s cazane cu smoală şi furci înroşite, dar nici o stare vrednică de râvnit. Şi spui că se arătau zorii în Răsărit?

– Cine eşti? – întrebă Cornel, sforţându-se.

– Poţi întreba şi cine sunteţi?, că înţeleg… Nu trebuie să te exprimi ca şi cu colegii de la Racila. Poţi să-mi spui Igor. Preferabil, domnul Igor… Ai bani?

– Aveam un milion de euro…

– Lasă-i pe ăia! Te întreb cât ai la tine?…

– Cred că vreo cincisprezece mii…

– Hm! Să sperăm că ajung pentru spitalizare şi că n-o să te dea ăştia în judecată! Altfel, din spital, nimereşti drept în pârnaie.

– Sunt în spital?

– Normal că eşti în spital, de vreme ce confunzi inima cu plămânul! Colegul era convins că-ţi vei trage-un glonţ în cap, a omis amănuntul că eşti jurnalist… Pe scurt, situaţia ta este următoarea: În ţară eşti dat în urmărire generală, patronulRacilei te-a acţionat în justiţie, cerând daune, starea copiilor e stabilă, însă nu îmbucurătoare, doamna Raluca a înaintat actele pentru divorţ, iar aici, după ce-ţi vei plăti, eventual, spitalizarea, vei rămâne printre străini şi fără sfanţ. În încărcător era un singur glonţ, dacă la asta te gândeai… Sigur, noi am putea să te ajutăm, însă nu ştim până unde eşti dispus să mergi…

Experienţa de jurnalist îl făcu pe Cornel să-şi estimeze rapid situaţia şi să nu pună întrebări de prisos precum „care noi?” ori „şi ce va trebui să fac?”. Totuşi, nu se grăbi să dea un răspuns.

– Ei, te-ai decis? – îl presă Igor.

– Da, sunt de acord.

– Perfect! Atunci, şi noi vom fi înţelegători. Te întorci în ţară şi de apuci de jurnalism, cu o leafă mai bună ca la Racila. Ca să-ţi fie mai uşor, vei primi textele gata scrise, nu va mai trebui să le redactezi, ci doar să ţi le asumi…

– Pe ce temă?

– Diverse teme, nu contează asta. Vei fi redactor şef la Eshaton. În linii generale, vei fi un apologet al Ortodoxiei.

– Păi, nu mă prea pricep…

– N-am zis că primeşti materialele de gata? La ce să te pricepi? Oricum, le vei lectura, ca să te familiarizezi cu conţinutul, în caz că ţi se vor solicita interviuri. Unde nu şti ce să răspunzi, bagi ceva evaziv… Te pricepi tu la vrăjeală!…

– Aşa aş trage o ţigară! – mărturisi bolnavul.

– Eu n-am decât Kazbek şi astea-s prea tari pentru unul căruia i s-a extirpat o treime de plămân. Dar, mă bucur că deja lucrează patimile în tine, exact cum am presupus! Cu noi, vei avea un viitor frumos, deşi uşor riscant! Acum, nu vei mai avea nici grija familiei, exceptând pensia alimentară, astfel că te vei putea consacra muncii… Dar, te las să te odihneşti.

Treptat, Cornel îşi reaminti că se află în Viena şi reuşi să întrevadă destul de exact cum va decurge noua sa viaţă. Opinând că în tot răul este şi un bine, îşi zise: „Să mă refac, apoi mai vedem. În definitiv, de ce n-aş fi şi apologet? Deşi, până se obişnuieşte lumea, va suna cam fals…”

O asistentă tânără intră ca să-i schimbe perfuzia şi-i spuse ceva în germană, din ton părând a fi cuvinte de încurajare. Acum, Cornel privi şi salonul. „Cam ca la noi! Vor fi fiind legende că-n occident ai nu ştiu ce condiţii… Ce-i drept, sunt singur, şi probabil baia o fi mai nu ştiu cum. Chiar! Oare cum s-a rezolvat în tot timpul ăsta? De fapt, e treaba lor!”

Analgezicele din perfuzie îi dădură o stare de confort, astfel că părăsi în curând orice gând. De altfel, firea sa oarecum superficială îl făcea ca în general să ia toate întâmplările ca atare şi să nu se îngrijoreze excesiv. Presupuse că se apropie înserarea atunci când Mitropolitul Arhelau intră să-l viziteze, însoţit de acelaşi Igor, care-i şi poză în vreme ce arhiereul îi adresa urări de însănătoşire grabnică.

– Un adevărat păstor, care-şi cercetează credincioşii până şi într-o ţară străină, măcar că aceştia sunt din alte eparhii! – aprecie Igor. Iată un material bun pentru revenirea în presă…

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

22 de răspunsuri la Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 41

 1. Pingback: Maine 7 iunie miting de protest in fata Parlamentului « Hai ca se poate!

 2. Pingback: Theodor Aman (20 martie 1831, Câmpulung-Muscel — 19 august 1891, Bucureşti) « Supravietuitor's Blog

 3. Pingback: Charging! Do not disturb! :D « Ҩ Gabriela Elena

 4. Pingback: Ţara lui Raian Împăiat zis şi Papulă Vodă « Simion Cristian

 5. Pingback: Poze emailate – 15 « Link-Ping

 6. Pingback: Norocul Prostului ! « World of Solitaire's Blog

 7. Pingback: Nu vrem să omoram romani ci sa salvam Romania « Hai ca se poate!

 8. Pingback: Basescu si-a donat salariul pe luna mai in fondul de solidaritate « Hai ca se poate!

 9. Pingback: Licăresc în noapte – Sange balcanic (92)poem « Cosmin Stefanescu's Blog

 10. Pingback: Puterea si curajul lor este dat de teama noastra « Hai ca se poate!

 11. Pingback: Am fost ieri la Bookfest « Hai ca se poate!

 12. Pingback: Oripilant « Ҩ Gabriela Elena

 13. Pingback: De unde fac rost de niste oua stricate? « Hai ca se poate!

 14. Pingback: Enya Pete – O stea în devenire ! « World of Solitaire's Blog

 15. Pingback: Apel catre parlamentarii din coalitia de guvernare « Hai ca se poate!

 16. Pingback: ILUZIE « World of Solitaire's Blog

 17. Pingback: Păpuşa mea … « M's blog

 18. Pingback: Puterea si curajul lor este dat de teama noastra

 19. Pingback: Nu vrem să omoram romani ci sa salvam Romania

 20. Pingback: Apel catre parlamentarii din coalitia de guvernare

 21. Pingback: Am fost ieri la Bookfest

 22. Pingback: Basescu si-a donat salariul pe luna mai in fondul de solidaritate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s