Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 47

XLVII. 7 Noiembrie

Neînţelegând aproape nimic din discuţia purtată cu K., George Michael îşi continuă planul de lichidare a Papa-Caffe, trimiţând aproximativ aceeaşi trupă însărcinată în vară să-i recupereze pe agenţii Ross şi Charlie, adăugându-i şi pe aceştia din urmă la efectiv, deoarece cunoşteau aşezământul din interior. După cum se cuvenea, K. îl preveni pe Igor, măcar că acesta ştia demult despre atac.

Născut pe lângă Blisk, în Munţii Altai, Igor deprinse din copilărie călătoriile în alte lumi, precum şi tehnici de-a citi gândurile celorlalţi, nu doar în liniile lor generale, ci chiar putând desluşi întreaga devălmăşie din minţile semenilor. În timp, îşi dezvoltă şi capacitatea de-a anticipa în detaliu evenimente viitoare, astfel că trupa trimisă împotriva noastră se îndrepta către un nou eşec programatic.

– Îi aşteptăm la Pădurea Verde şi-i luăm ca din oală – propuse el.

Melatov avu o altă opinie:

– Mâine-i 7 Noiembrie, parcă ar fi nu ştiu cum să-i capturăm fără luptă…

Igor, Melatov ori Serebriakov, venit cu acest prilej, nu erau niciunul nostalgici, în înţelesul nostalgiei după perioada sovietică. Pravoslavnici practicanţi, erau chiar alergici la comunism. Cu toate acestea, paradele militare şi atmosfera din această zi se imprimă în sufletele lor, stârnindu-le dorinţa de fapte vitejeşti. Deciseră, aşadar, să-i lase pe inamici să se plaseze în dispozitiv, pentru a avea parte de vreun schimb de focuri şi de lupte corp la corp.

Americanii sosiră conform planului, regrupându-se mai către prânz în zona hotelului Continental. Deşi Bulevardul Eminescu era destul de circulat, neobişnuiţii vizitatori atraseră doar atenţia doamnei Coman, restul trecătorilor presupunând că, pe undeva prin zona centrală, se toarnă un film de acţiune. Ca şi altădată, doamna Coman simţi imboldul să pună mâna pe telefon. Amintindu-şi, însă, de perioada din spital, şi socotind că-n noiembrie cam trebuie să stai pe cameră acolo, din pricina capriciilor vremii, renunţă să mai anunţe pe cineva. „Facă ce-or vrea! Eu m-am săturat de Plegomazin…”

Agenţii vrăjmaşi porniră către obiectiv pe două direcţii, jumătate pe Podul Michelangelo, ceilalţi pe Podul Tinereţii, astfel încât să împresoare Papa-Caffe. Dar, oriîncotro ar fi luat-o şi oricum s-ar fi desfăşurat, deznodământul era acelaşi pentru toţi, chiar dacă, conform scenariului, se schimbară şi câteva focuri de armă, pentru a marca într-un fel caracterul oarecum festiv al acestei zile. Curând, toţi erau adunaţi într-o curte anexă şi, instruiţi de mai experimentaţii Ross şi Charlie, rămaseră în izmene şi tricouri, depunând hainele de prisos într-o stivă.

– Hopaaa! – exclamă domnul plutonier-major Onici, văzându-i aliniaţi pe agresori. Avem musafiri! Ăstora – îi spuse lui Caius – cred că le cam place varza noastră… Dar, aici, trebuie să vă meritaţi blidul de varză, că nu ne permitem să pompăm calorii în toate scursorile!…

Serebriakov cercetă terenul şi se întoarse destul de cătrănit. Melatov îi surprinse îngrijorarea şi-l întrebă:

– S-a întâmplat ceva?

– O victimă colaterală…

Teodosie, însă, îi încurajă pe ofiţeri:

– O ştiu, e Mariana Cristea, profă de Chimie…

– A, bun! – se luminară pe dată cei doi.

– Cu ăştia ce facem? – dori să afle domnul Onici. Sunt prea mulţi să-i reţinem pentru corvezi…

– Păi – propuse Igor -, să facă toate sălile lună şi bec, îi mai punem să cureţe cartofi şi ce-o mai fi pe la bucătărie, şi-i trimitem înapoi, la schimb cu Fedea… Feodor este un agent straşnic, dar l-a apucat să se îmbete… – ne mai explică.

John, unul dintre agenţi, prinse un moment propice ca să-i murmure colegului celui mai apropiat:

– Dacă ne ţin în curte, mai avem o şansă! Populaţia e de partea noastră…

În momentul următor, însă, o femeie îl izbi tocmai pe el peste cap cu o sacoşă plină cu cartofi:

– Ţine-aici! Să te-nveţi minte să ne mai sperii copiii!…

A doua zi, în şcoala generală din cartier, elevii clasei a VII-a D  aşteptau cu emoţie începutul orei de Chimie. Cum data trecută doamna trebui să-i adune de pe terenul de sport, li se făgădui tuturor pentru astăzi o lucrare de control din ultimele patru lecţii, adică nu un extemporal obişnuit ci aproape un fel de teză. Deşi sunase de vreo cinci minute, doamna întârzia să apară. Cu toate acestea, copiii aşteptau într-o linişte desăvârşită, revăzându-şi caietele şi copleşiţi de gândul că oricum nu-i nimic de priceput acolo. Într-un târziu, intră în clasă doamna directoare Stoian, le făcu semn să scurteze salutul şi să stea jos, apoi le vorbi:

– Dragi elevi, am o veste cât se poate de tristă pentru voi. Doamna profesoară Cristea a fost împuşcată mortal în cursul zilei de ieri…

După o linişte adecvată momentului, douăzeci şi patru de glasuri tinere izbucniră:

– Ieeeeeeee!!

Doamna Stoian alese să se retragă, dându-şi seama că nu există autoritate pe lumea asta capabilă să domolească entuziasmul copiilor.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 47

 1. Pingback: Consideraţii asupra Campionatului Mondial « Ioan Usca

 2. Pingback: Despre lectură… « Link-Ping

 3. Pingback: Darul Domnului « World of Solitaire's Blog

 4. Pingback: “Domnule preşedinte, ne ajută mai mult organizaţiile italiene decât românii” « Supravietuitor's Blog

 5. Pingback: Boris Grigoriev, pictor si grafician rus(11 iulie 1886 – 7 februarie 1939) « my heart to your heart

 6. Pingback: Creste TVA-ul scade TVA-ul scad pensiile nu scad pensiile scad pensiile « Hai ca se poate!

 7. Pingback: M’s Movies – The Chronicles of Narnia « M's blog

 8. Pingback: Apel pentru apărarea lui Varujan Vosganian « Hai ca se poate!

 9. Pingback: Datori vânduţi « Simion Cristian

 10. Pingback: Da recunosc ca sunt subiectiva si ca ii urasc « Hai ca se poate!

 11. Pingback: Mor unicatele « Gabriela Elena

 12. Pingback: Invitaţie « Mustăţi lungi, gheare lungi

 13. Pingback: Apel pentru apărarea lui Varujan Vosganian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s