Tenebre – 16

CAPITOLUL XVI  – VIZITE NEAŞTEPTATE

Sior o asculta de câteva ceasuri pe Sirona, sora sa geamănă, neîncetând să se minuneze.

– Băi, nebună mai eşti! – rosti într-un târziu, ca un fel de concluzie.

Într-adevăr, trebuie să ai o fire cu totul aparte ca să-ţi părăseşti căminul fără explicaţie şi, totodată, să-ţi abandonezi şi iubitul de dragul căruia ai intrat în toată încurcătura. La acestea s-ar mai adăuga amănuntul că Sirona parcurse, până la fratele său, Pădurea neluminată, în care nici măcar oştenii lui Sorian nu îndrăzneau să pătrundă, de groaza elpizilor.

– Tu n-ai dat de elpizi? – întrebă prinţul.

– Ba da, cum să nu dau? E plin de ei în pădure. De altfel, un elpid, Har-Dur[1], m-a şi călăuzit până aici… Nu sunt duhuri rele, atâta că, în preajma lor, simţi un anume disconfort… Emană ca un fel de răceală, însă nu una fizică…

Sior mai medită la întreagă istorisirea surorii sale gemene, apoi concluzionă, mai mult pentru sine:

– Fută dracu’ mama lor, hormoni!…

Oricum, se bucura să-şi revadă sora, răbufnirile sale fiind mai mult cauzate de ciuda că aceasta s-a expus, în mod gratuit, în opinia sa, la primejdii de neimaginat nu doar pentru o fată singură, ci chiar pentru grupuri de oşteni încercaţi. Tărâmul întunecos al elpizilor nici nu a reprezentat, de altfel, cel mai mare pericol, astfel încât Sior nu putu să se gândească la Har-Dur altfel decât cu recunoştinţă.

În vreme ce ospătau sau, cum ar fi spus vrăjitoarea cu cearcăne terifiante şi cu rânjet tenebros, serveau masa, Sirona mai povesti noutăţile din imperiul vecin.

– Sorian ce mai face? – se interesă prinţul.

– Tot mai sonat! A instituit Dreptatea absolută…

– Adică?

– Adică face tot ce-i trăsneşte şi-apoi zice că aşa-i bine şi drept…

Sior se amuză, concluzionând, după ce se potoli din râs:

– Aşa a fost el întotdeauna… ce să-i faci? Revolte au mai fost?

Sirona zâmbi dispreţuitor:

– Cine să se revolte? Nu-i şti pe ăia?… Le dai şuturi în cur şi ei îţi zic săru-mâna… Neam de slugi!…

– Ei, asta e! – conchise Sior. Noi să fim sănătoşi!

Pe când se aduceau la masă ca un fel de struguri, stivuiţi pe tăvi de aur, uşierul o anunţă pe prinţesa Photine, care cerea să vorbească cu prinţul Sior.

– Iaca alta! – se minună prinţul. Să poftească! – i se adresă, apoi, uşierului.

Intrând în sală, Photine salută ceremonios, deşi nu-i căzu prea bine să o întâlnească acolo şi pe Sirona. Mai demult, aceasta-i stricase relaţiile cu Ingvar pentru ca, mai apoi, să-l târască pe acela într-o căsnicie care i-a adus mai mult suferinţă. Însă, din anumite zvonuri care circulau şi aluzii destul de explicite venite din partea unor curteni ai Sar’a’labei, Photine înţelese că n-a pierdut mare lucru rupând legătura cu Ingvar. Totuşi, încă o privea cu ranchiună pe rivala de altădată.

Fiica lui Sorian se alătură gemenilor la masă, pentru ea aducându-se şi primele feluri de bucate. Apoi, întremându-se şi cu vin vechi, povesti cu meşteşug atmosfera din Sar’a’laba, cum s-au răcit tot mai mult relaţiile dintre ea şi tatăl său, acaparat cu totul de ambiţiile sale de mărire, cum acela dispunea de supuşi după bunul său plac, torturile abominabile devenind o banalitate în imperiu, despre neîncrederea în semeni şi teama paralizantă ce s-au cuibărit în sufletele celor mai mulţi cetăţeni şi, în fine, despre intenţia lui Sorian de a distruge Şarama, pe care ea o furase, aducând-o cu sine…

„Altă nebună!” – îşi zise Sior. Anterior, când se mai întâlniseră, Photine îi displăcuse. Deşi armonios alcătuită, ceva o arăta ca fiind o răsfăţată capabilă doar de rudimente de trăiri. Acum, privind-o, din ea emana o anume strălucire, dându-i o aură plină de nobleţe.

„Bine zice Alizee, frumuseţea vine din interior! Restul e simplă carcasă…” – îi fulgeră prinţului, care citise mai demult cele trei volume[2] ale blondei celei scunde.

– Şi ce credea el că obţine distrugând Şarama? – se minună Sior cu glas tare. Ditamai împăratul şi se ia după eresuri băbeşti! E o carte ca oricare alta…

Apucând voluminosul tom, Sior îl deschise la întâmplare, lecturând:

– Bihaia Cafhadobrisail… Pricepe dracu’! Şi atâta tămbălău pentru cartea asta… Ca şi când aş zice eu că gândurile-mi sunt sfiorate… Aiureli!

Photine se întristă auzind că importanţa Şaramei, pentru care riscase atât răpind-o şi-şi părăsise tatăl, e luată în derâdere, însă vocea caldă a prinţului, în pofida tonului ironic, şi privirea sa explicit drăgăstoasă o făcură să-şi spună că sacrificiul său n-a fost unul zadarnic, astfel că prinse în curând să se amuze la rându-i pe seama superstiţiilor care împrejmuiau cărţoaia.

– Uite, aici se mai pricepe ceva… – spuse din nou prinţul, lecturând: Elful s-a născut din gândul şi dragostea lui Pioris… Ha, ha, ha! Îmi explică mie cum se nasc elfii!…

Căzând cu toţii de acord că în cărţi se scriu mai mult baliverne, chemară muzicanţii pentru a le înveseli şederea.

Photine relată şi ea despre noutăţile din imperiu, aşa cum le percepuse pe baza discuţiilor din palat. În linii generale, informaţiile aduse de fiica lui Sorian consunau cu cele ale Sironei, dar adăugă şi un detaliu despre care prinţesa cealaltă nu aflase:

– Tatăl meu mai este îngrijorat şi din pricina unui grup de străini, care a tras la hanul Lucrătorul ostenit… Până acum, n-au făcut nimic spectaculos, doar că stau acolo, beau şi trăncănesc. Dar, ştiţi cu e tata, se fereşte şi de umbra lui… A ordonat să fie filaţi zi şi noapte, de mai multe echipaje de agenţi…

Sior se interesă cine sunt străinii şi, aflând de la Photine datele pe care aceasta le prinsese cât trăgea cu urechea la lucrările Sfatului, izbucni:

– E aici Oriana? Sirona, mai ţii minte că ne-a promis că, dacă mergem vreodată în lumea lor, ne invită pe amândoi la Golden Blitz?…

Mai sceptică, dar şi obosită după recenta călătorie, sora sa nu păru la fel de entuziasmată:

– Vezi să nu ne invite!… Asta-i ca Împărăteasa[3]: te pune să faci baie ca prostul, după care-ţi trage clapa…

Prinţul nu se lăsă descurajat, mai cu seamă la han se afla şi Alizee, una dintre autoarele sale preferate, ca şi Elfa cea roşcată da’ vopsită, despre care circulau zvonuri contradictorii. Despre Our şi Vrăjitor nu se ştia mare lucru, chiar dacă Sorian mai mult de acesta din urmă părea să se teamă. Sior găsi nostim faptul că Our este o rimă potrivită pentru Har-Dur, după cum ambelor nume li se mai puteau găsi şi alte rime oarecum hilare.

– Mâine mergem şi noi la han! – hotărî Sior.

Femeile acceptară, după unele obiecţii, Sirona de nevoie, iar Photine din pricină că, alături de Sior, ar fi mers şi-n fund de prăpastie.


[1] Personaj din Şarama. Acolo, îl călăuzeşte pe Sior.

[2] Pe lângă cele două volume amintite anterior, Gabriela Savitsky a mai publicat volumul Dragostea – ediţie princeps, Editura Augusta, 2002.

[3] Aluzie la Mana Ciutacu şi la anumite întâmplări irelevante.

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Tenebre – 16

 1. Pingback: Amintirea unei stele « Gabriela Elena

 2. Pingback: Blog de Blog 2010. Leapşa cu nominalizări « my heart to your heart

 3. Pingback: Ștefan Popescu (20 ianuarie 1872 – 1948), pictor român « my heart to your heart

 4. Pingback: In atentia medicilor de familie: Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă &

 5. Pingback: Coridorul – partea a doua « Cristian Lisandru – Proză. Poezie. Uneori, politichie…

 6. Pingback: Cleopatra Stratan, in top 10 copii geniali ai lumii! « Supravietuitor's Blog

 7. Pingback: Ioan Usca – Comentarii la Facerea – 8

 8. Pingback: Ar putea duce Marea Recesiune la o revoluție? « Post nubila, Phoebus

 9. Pingback: Proiectul de reformare a Poliţiei - 2.834 de posturi de poliţie comunale vor fi desfiinţate, acestea urmând să fie comasate în secţii de poliţie regionale

 10. Pingback: Conexiuni « Ioan Usca

 11. Pingback: Iarnă cu flori colorate « Mirela Pete. Blog

 12. Pingback: La mulți ani! « Mirela Pete. Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s