Tenebre – 30

 

CAPITOLUL XXX – PROCESUL

După cum s-a făgăduit mulţimilor, dictatorul Sorian avea să aibă parte de un proces corect, în care să fie judecat după criteriile Dreptăţii cu adevărat absolute, instituită de Frontul Salvării Imperiale. Pentru o bună reprezentativitate, completul de judecată fu alcătuit din 60% sperieni şi 40% grumi, restul speciilor şi raselor neputând emite pretenţii. Ca o concesie, fură admişi în sala de dezbateri gloobusul avocat al apărării din oficiu şi felianul Kayux, în calitatea sa de erou al Revoluţiei.

– Uite cum te-ai aranjat! – îi spuse felianului domnul plutonier-major Onix. Dacă nu venea Revoluţia, mureai de foame până acum… Aşa, ai ajuns să haleşti şi de două ori pe zi. Dacă asculţi ce-ţi spun eu şi nu mai vorbeşti ce nu trebuie, ai putea avea un viitor frumos! Poate, te voi angaja să cureţi closetele la Prefectură… Migreta deja a semnat astăzi condica, am luat-o la noi, femeie de serviciu. Te-ai mai vedea şi cu ea… Da’ îţi vezi de muncă, nu vă futeţi prin closete!…

Kayux promise să muncească cu abnegaţie, cenzurându-şi unele izbucniri de orgoliu care-ar fi fost nepotrivite momentului.

– Cine ştie?… – adăugă domnul plutonier, proiectându-se în viitor. Poate, dacă-ţi vei vedea de treabă, s-ar putea ca într-o bună zi să ajungi să cureţi closetele la palat! Şi, dacă familia suveranului va fi mulţumită, s-ar putea ca, spre pensie, doar să-i coordonezi pe tinerii felieni, care abia vor ucenici în această frumoasă meserie…

Eroul Revoluţiei se lăsă pradă viselor. Cât de plăcut ar fi fost ca, venind seara alături de Migreta, într-o garsonieră decentă, să-i povestească cum a reţinut peste zi din leafă unui tânăr indolent care a pus hârtie aspră în toaleta împărătesei, după ce el îi atrăsese de-o mie de ori atenţia că acolo va trebui să pună doar hârtie din cea mai fină… Desigur, Kayux improviza, deoarece habar nu avea cum sunt organizate closetele în Sar’a’laba, pe care-o vizitase doar cu turma de manifestanţi.

 

 

Izolat de câteva zile în salonul albastru, unde i se aducea, de către un grum, doar câte-o găleată cu apă, de regulă către seară, Sorian începu să presupună că nu-l va mai revedea pe papagalul Piţ. În unele momente, chiar îl vitriola gândul că s-ar putea să nici nu mai suie pe tron vreodată, dar astfel de fantasme le alunga, repetându-şi: „Poporul nu va accepta o atare situaţie!”. Cu trecerea timpului, i se accentuă sentimentul că ar fi fost trădat de unii dintre ofiţeri. „Cum se poate să nu fii în stare să stăpâneşti o mână de derbedei?”.

Auzind că se apropie de uşă mai mulţi paşi decât de obicei, fostul suveran se aşteptă la noutăţi. În salonul albastru intrară doi grumi, ale căror chipuri nu exprimau nimic. „După mutrele ăstora, niciodată nu am putut trage vreo concluzie…” – îşi mai spuse Sorian, renunţând, pe moment, să mai caute răspunsuri la frământările sale.

– Să mergem… – zise unul dintre grumi, pe ton neutru.

Fără a căuta să tergiverseze, Sorian dădu să-şi îmbrace halatul, dar celălalt grum îl grăbi:

– Lasă, că unde mergem noi n-ai nevoie de halat!…

– Unde mergem? – se interesă ex-monarhul în premieră.

– Ei, unde?… Tot în palat, unde-ai vrea să mergi?…

Condus de grumi, Sorian ajunse la o uşă secretă de existenţa căreia nici nu ştiuse. De aici, pătrunseră într-o sală în care, cu atitudini grave, erau adunaţi generalul Sworral, colonelul Frrewe, colonelul Wurrsorrf, locotenentul Wrrohm, ofiţerul Jahmm, sergentul Grehmm, domnul plutonier-major Onix şi revoluţionarul Kayux, bandajat la cap. Gloobusul avocat îl întâmpină pe suveranul căzut în dizgraţia populară:

– Frontul Salvării Imperiale m-a însărcinat cu apărarea ta. Îţi recomand să te comporţi cuviincios şi să recunoşti totul!…

„Ce fel de circ mai e şi ăsta?” – se întrebă Sorian, privind insistent la Sworral. Generalul, însă, nu-l observă, fiind foarte concentrat la o foaie de hârtie pe care o îndoia astfel încât să obţină un vaporaş.

Felianul Kayux izbucni, arătându-şi capul bandajat:

– Îţi place, tiranule, ce mi-au făcut oamenii tăi? Ai să dai socoteală!… Şi acum mă mai doare…

– Taci, în pizda mă-tii! – murmură domnul plutonier-major Onix, iar Kayux se reculese pe dată.

Ofiţerul grum Jahmm începu să dea citire unei foi:

– Conform hotărârii Consiliului Frontului Salvării Imperiale nr. 1/18 nisan 3989 î. e. l., paragraf 12 litera c, întrunindu-se completul de judecată revoluţionar pentru cercetarea faptelor infractorului Sorian, constatăm a fi îndeplinite…

„E sfânta zi a eternului Pioris, pe care unii autori îl cred zeiţă” – îi veni în minte lui Jahmm, lecturând documentul.

Sorian dădu să se trântească pe-un scaun, simţindu-se ca izbit de-o ghioagă în frunte, dar avocatul apărării îl remontă cu o palmă peste ceafă:

– Stai cuviincios, în morţii mă-tii! Vrei să-mi faci belele?…

Pe scurt, Sorian fu acuzat de genocid, subminarea economiei imperiale, dezvoltarea cultului personalităţii şi devalizarea a importante sume de bani.

Deşi năuc, Sorian îngăimă:

– Dovada?…

Dar avocatul apărării îl plesni din nou, şoptindu-i printre dinţi:

– Nu ţi-am zis să recunoşti tot, în pizda mă-tii? De ce-mi faci greutăţi?…

– Inculpat, ai ceva de spus în apărarea ta? – întrebă colonelul Frrewe.

Gloobusul interveni:

– N-are, ce să aibă? Dacă avea, ar fi spus-o în cei patruzeci de ani în care a înfometat populaţia…

Constatându-se că apărarea nu poate produce nicio probă în disculparea infractorului, completul de judecată decise să se treacă la deliberări pentru stabilirea sentinţei, astfel că lui Sorian i se legară mâinile la spate şi fu mutat într-o încăpere anexă.

Acum, sosi şi un trimis al prinţesei Photine, aceasta rugându-i pe revoluţionari să-i acorde o întrevedere cu tatăl său. Pentru a nu pierde timp preţios, generalul Sworral îi răspunse că, din nefericire, nu-i poate îndeplini doleanţa, deoarece fostul suveran fusese îndepărtat din Öreat, din raţiuni strategice, actuala sa locaţie rămânându-i până şi lui necunoscută.

– Propun o execuţie decentă… – deschise dezbaterile generalul Sworral. Penetrarea cu sfredelul neşlefuit, două căni cu plumb topit, pe spinare şi pe piept, şi dezmembrarea cu fierăstrăul cred că ar fi suficiente, ţinând cont şi de vârsta înaintată a acuzatului.

Colonelul Frrewe avu o obiecţie:

– Dar, ne-am angajat faţă de prinţul Sior că o vom face scurt…

Generalul avu un rictus şi-l rugă pe Kayux să meargă să cumpere ceva fructe, completul fiind epuizat de muncă.

– Hai, să mergem… – interveni şi domnul plutonier-major Onix, plecând împreună cu felianul.

Rămânând doar cine trebuia să rămână, Sworral reluă ideea:

– Păi, scurt o să fie, că nu-l ţinem o decadă. Dar, câteva ceasuri de suferinţă intensă tot sunt necesare, tocmai pentru prinţul Sior. Altfel, ar putea să cadă în aceleaşi greşeli pe care le-a săvârşit şi bătrânul…

După ce medită o vreme, întreg completul fu de acord cu sentinţa. Readus în încăpere, Sorian ascultă apatic citirea sentinţei, după care le aruncă, sfidător, foştilor săi apropiaţi:

– Vă fut pe toţi, trădătorilor!

Gloobusul însărcinat cu apărarea îi trase pe dată o palmă, ţinând să precizeze:

– O fuţi pe mă-ta, căcatule!…

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Tenebre – 30

  1. Pingback: Diapazon pentru o nouă naştere în perfecţiune « Gabriela Elena

  2. Pingback: REDIVIVUS | Madi şi Onu Blog

  3. Pingback: În căutarea timpului rămas până la debarcare… « Dispecer Blogosferă

  4. Pingback: Pentru tine, Lisa! (1) « Cristian Dima

  5. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 54) « Blogul lui Teo Negură

  6. Pingback: Metode sigure de sinucidere | Per aspera ad astra

  7. Pingback: Gargara anti-rachetă « Post nubila, Phoebus

  8. Pingback: Cumpănit « Ioan Usca

  9. Pingback: Candidaţii la Preşedinţie şi Parlament să fie examinaţi psihiatric « Supravietuitor's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s